VROUWELIJKE KLACHTEN

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
De GezondheidsScan bekijkt ook organen die alleen vrouwen hebben of voor het vrouwelijke lichaam juist erg belangrijk zijn. Denk daarbij aan de borsten, eierstokken, eileiders en baarmoeder. Met de GezondheidsScan weet je of deze organen nog gezond zijn en goed functioneren. Op deze pagina lees je meer informatie over hormonale klachten en bepaalde aandoeningen. Ook zie je voorbeelden van scans die de GezondheidsScan maakt van de vrouwelijke geslachtsorganen. 

Last van hormonale klachten en schommelingen? Vraag een GezondheidsScan aan!

Vrouwelijke geslachtsorganen
De vrouwelijke geslachtsorganen bestaan uit beide eierstokken, eileiders, baarmoeder, vagina, de vulva en de klieren die hierbij horen. Ook de borstklieren kunnen hiertoe gerekend worden. De hele ontwikkeling en het functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen is afhankelijke van hormonen. Hormonale schommelingen of stoornissen kunnen daarom effect hebben op het functioneren van deze organen.
Klachten die te maken hebben met deze hormonale schommelingen, kunnen we vrouwenklachten noemen. En het zijn er veel. Soms zijn dit ‘alleen maar ‘ hormonale ongemakken. Maar er zijn ook klachten die te maken hebben met de overgang en menstruatie, en klachten met betrekking tot vruchtbaarheid.

Premenstrueel syndroom (PMS)
PMS staat voor Premenstrueel syndroom. Het betekent dat er fysieke en/of emotionele klachten kunnen ontstaan tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus. Sommige symptomen zijn zo ernstig dat ze een stempel drukken op het leven van een vrouw. Als de klachten echt heel ernstig zijn en vooral emotioneel, dan wordt er niet meer over PMS gesproken maar over PMDD. Dit staat voor Premenstrual Dysphoric Disorder.

Oorzaak
De exacte oorzaak van PMS en PMDD is niet duidelijk. Het lijkt erop dat het te maken heeft met hormonale schommelingen tijdens de cyclus. De hoeveelheid oestrogeen in het bloed kan veranderen. Dit kan voor stemmingswisselingen zorgen. De ene vrouw kan de hormonale veranderingen beter opvangen dan de andere vrouw.
Soms wordt gezegd dat bepaalde voeding, zoals cafeïne, alcohol en chocola, PMS kan bevorderen. Ook speelt erfelijke aanleg een rol. En als laatste wordt het tekort aan vitamine B6 genoemd.

Klachten
Er zijn wel meer dan 150 lichamelijke en geestelijke symptomen van PMS. De meest voorkomende zijn:
– Spierpijn
– Rugpijn
– Pijnlijke, gespannen borsten
– Hoofdpijn
– Opgeblazen gevoel
– Somberheid
– Stemmingswisselingen
– Slecht slapen

Poly Cysteus Ovarium Syndroom (PCOS)
Bij PCOS worden er meerdere kleine follikels gevormd in de eierstokken. Normaal gesproken gaat het maar om een paar follikels, waarvan er maar één verder groeit en tot een eisprong komt. Bij PCOS is er een verstoring in de hormoonbalans. De follikels komen maar moeilijk tot groei en ovulatie. Deze onderontwikkelde follikels worden cysten genoemd. PCOS kan voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.

Oorzaak
Een duidelijke oorzaak is er niet. Er zijn meerdere hormonen betrokken bij PCOS. Vaak is er een verhoogde waarde van het LH (het hormoon dat de eisprong opwekt). Soms is er een verhoogde waarde testosteron. Soms is er ook teveel insuline, samen met te weinig FSH (hormoon dat de rijping van de eiblaasjes stimuleet).

Klachten
– Onregelmatige menstruatie
– Hoge bloeddruk
– Acne
– Depressie
– Haarverlies
– Pijn in bekken

Veel last van PMS of PCOS? Wil je de klachten verminderen? Vraag een GezondheidsScan aan!

De overgang
Als je als vrouw van vruchtbaar onvruchtbaar wordt dan zit je in de overgang. Deze overgang duurt een tijd, namelijk wel zeven tot tien jaar. In die tijd moeten de hormonen een nieuw evenwicht vinden. Hier kan een vrouw veel last van hebben.
Als de hormonale klachten verschijnen voordat een vrouw 40 jaar is, dan heet dit ‘vervroegde overgang’. Heel soms komt een vrouw al voor haar dertigste levensjaar in de overgang. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld beschadiging of verwijdering van de eierstokken, bepaalde enzym- of erfelijke afwijkingen of sommige auto-immuun (afweer)ziekten.

Klachten
Bekende overgangsklachten zijn:
– Opvliegers
– Veel en heftig zweten
– Vermoeidheid
– Spierpijn
– Hartkloppingen
– Hoofdpijn
– Duizeligheid
– Pijnlijke borsten
– Vaginale afscheiding
– Jeuk
– Blaasontstekingen

Zo zien scans van de vrouwelijke geslachtsorganen eruit
Met de GezondheidsScan krijg je een beeld van de gezondheid van je lichaam. Je hele lichaam, dus ook je geslachtsorganen. Op de scans is te zien waar de balans mist, waar er ‘foutjes’ zitten. Zo krijg je veel informatie over ook de hormonale schommelingen en bijbehorende hormonale klachten. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Borstklieren
Deze scan laat de borstklieren zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Eierstok
Op deze scan is de eierstok te zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Eileider
Op deze afbeelding is de eileider te zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Baarmoeder en eierstokken
Deze scan laat de baarmoeder en de eierstokken zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 

Heb jij veel last van hormonale ongemakken? Wil je weten waar deze vandaan komen en hoe je de hormonale klachten kunt oplossen of verminderen? Heb je misschien andere vage klachten en wil je weten waar die vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? Maak direct een afspraak voor de scan met uitslag, advies en een eventueel behandelplan! Stuur ons een bericht

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’