SCHILDKLIER

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
De GezondheidsScan bekijkt ook de schildklier. Dit kleine orgaan is betrokken bij verschillende processen. Met de GezondheidsScan kun je erachter komen of je schildklier nog goed werkt. Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kunnen veel klachten geven. Schildklieraandoeningen komen vooral bij vrouwen voor. Op deze pagina lees je meer informatie over dit orgaan. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de schildklier.

De schildklier zit boven het kuiltje in je hals. Het is een klein orgaan: het weegt ongeveer 10 tot 20 gram.

Wat is de functie van de schildklier?
De schildklier staat onder controle van de hypofyse. Het maakt hormonen aan en geeft die af aan het bloed. Deze hormonen zijn belangrijk voor verschillende dingen. Zoals het geestelijk welzijn, het reguleren van de hartslag en bloeddruk. Het beschikbaar maken van opgeslagen energie en verbranding van het teveel aan vetten. Om het schildklierhormoon te kunnen aanmaken, heeft de schildklier jodium nodig.
Als de schildklier goed werkt, dan voel je je goed. Er worden dan genoeg schildklierhormonen (T4 en T3) gemaakt. Je hebt energie, je hebt het altijd warm genoeg, je zweet voldoende en er verandert niks aan je gewicht. Anders gezegd: de stofwisseling in alle cellen is in orde. Als de schildklier te snel of te traag is, maakt het te veel of te weinig schildklierhormonen aan.

Klachten bij een verstoorde schildklier
Een schildklier die niet goed meer werkt, geeft verschillende klachten. Gelukkig is door middel van bloedonderzoek goed vast te stellen wat er aan de schildklier mankeert. Een schildklier kan ‘gewoon’ te traag of te snel werken, maar er zijn ook andere aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves, struma, schildklierkanker of een te sterk werkende bijschildklier.
De klachten die horen bij een trage schildklier zijn vaak anders dan de klachten van een snelle schildklier.

Traag werkende schildklier:
– Vermoeidheid
– Gewichtstoename
– Haaruitval en breekbaar haar (ook wenkbrauwuitval)
– Kramp in de spieren en gewrichtspijn
– Kouwelijkheid
– Emotionele labiliteit
– Droge, koude, bleekgele huid
– Geheugenverlies of concentratieproblemen
– Psychische klachten
– Kortademigheid, benauwdheid
– Heftige menstruaties

Snel werkende schildklier:
– Hartkloppingen, verhoogde of onregelmatige hartslag
– Vermoeidheid
– Gewichtsafname, afvallen
– Spierzwakte in armen en benen
– Gewrichtsklachten
– Meer eetlust
– Erg warm hebben
– Veel zweten en een klamme huid
– Menstruatie wordt minder
– Miskramen, onvruchtbaarheid
– Gejaagd gevoel

Een scan van de schildklier
De GezondheidsScan bekijkt je hele lichaam, ook je schildklier. Hieronder zie je hoe een scan van de schildklier eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Op deze scan is de schildklier te zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je het vermoeden dat jouw klachten veroorzaakt worden door een verstoorde schildklier? Wil je de oorzaak van je klachten weten en tips krijgen wat je er tegen kunt doen? Maak direct een afspraak voor de GezondheidsScan met uitslag, advies en een eventueel behandelplan!

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’