WERVELKOLOM

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
De GezondheidsScan checkt ook de rug en de wervels. Dit heet de wervelkolom. Rugpijn komt vaak voor. Denk aan hernia, slijtage, artrose en ischias. Met de GezondheidsScan kun je erachter komen waar rugklachten vandaan komen, maar ook hoe je de pijn kun verminderen of zelfs verhelpen. Op deze pagina lees je meer over de wervelkolom. Onderaan de pagina zie je voorbeelden van verschillende scans van de wervelkolom. 

De wervelkolom heeft meerdere functies. Het zorgt voor stabiliteit en voor beweging. Daarnaast beschermt het het ruggenmerg met daarin de zenuwen.

Wat is de wervelkolom?
De wervelkolom bestaat uit 33 of 34 wervels. Het eerste ‘deel’ van de wervelkolom bestaat uit vierentwintig ruggenwervels. Deze worden allemaal gescheiden door tussenwervelschijven. Grofweg kun je de rug als volgt opdelen:
– De nek die uit zeven wervels bestaat.
– De bovenrug die uit twaalf wervels bestaat.
– De onderrug die uit vijf wervels bestaat.

Daarnaast heb je nog een paar botten onderaan de wervelkolom. Deze botten verschillen enorm met de ruggenwervels, maar horen wel bij de wervelkolom. Het zijn:
– Het heiligbeen dat bestaat uit vijf aan elkaar vergroeide wervels.
– Het staartbeen (of stuitje) dat bestaat uit vier aan elkaar vergroeide wervels.

Wat je allemaal kunt dankzij de wervelkolom
De eerste nekwervel heet ‘atlas’. Deze draagt het hoofd en zorgt dat je kunt knikken. Daaronder zit de tweede nekwervel, ‘axis’ genoemd. Deze zorgt ervoor dat je je hoofd kunt schudden. De bovenrug, met twaalf wervels en twaalf paar ribben, beschermt veel organen. Ook maakt de bovenrug het mogelijk dat de longen goed werken. In de onderrug zitten de grootste en sterkste wervels. Het meeste gewicht van het lichaam komt op deze botten terecht. De zenuwen die hier zitten, sturen de benen aan.

Klachten van de rug en de ruggenwervels
Rugklachten komen enorm veel voor in de westerse wereld. Vaak komt dit door een verkeerde stand van de nekwervels (lees hier hoe rugklachten opgelost kunnen worden door middel van een atlascorrectie). Sommige mensen hebben soms en/of maar even last van de rug terwijl anderen chronische rugklachten hebben. Rugklachten die vaak voorkomen zijn:

– Pijn in de bovenrug met uitstraling naar de nek of armen.
– Pijn tussen de schouderbladen of midden in de rug.
– Rugpijn dat erger wordt bij niezen, persen of hoesten.
– Last van de onderrug, tussen de onderste ribben en het stuitje.
– Pijn met uitstraling naar de zij, bovenbenen, billen, onderbenen en voeten.

Specifieke rugpijn
Voor sommige rugklachten wordt een duidelijke oorzaak gevonden. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom, de zenuwen of aan de spieren van de rug. Denk daarbij aan een hernia. Bij deze aandoening worden zenuwen die langs de wervelkolom lopen, verdrukt door een uitstulpende tussenwervelschijf. Ook osteoporose kan rugpijn veroorzaken, evenals een bepaalde vorm van reuma, een tumor, een ontsteking van de wervels en artrose. Natuurlijk moet ook niet vergeten worden dat rugpijn veroorzaakt kan worden door een ander orgaan, zoals de nieren, de maag of de alvleesklier.

Aspecifieke rugpijn
Helaas wordt bij de meeste mensen geen duidelijke oorzaak van de pijn gevonden. Dit heet dan ‘aspecifieke rugpijn’. Als het gaat om pijn in de onderrug, dan noemen we dit lage rugpijn, spit of lumbago.

Zo zien de scans van de rug en de ruggenwervels eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hele lichaam, ook je rug en de wervels. Hieronder zie je hoe de scans van deze organen eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Lumbale problemen (onderrug)

Dit is een scan van de onderrug. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 Slijtage in de rug

Deze scan laat slijtage in de rug zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 Onderrug

Dit is een scan van de onderrug. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 Zenuwen in rug

Zo ziet de scan van de zenuwen in de rug eruit. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 Doorsnede heup

Deze scan is van de heup. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 

Loop jij rond met rugklachten? Wil je weten wat hiervan de oorzaak is? En ben je benieuwd naar de gezondheid van de rest van je lichaam? Maak direct een afspraak voor de scan met uitslag, advies en een eventueel behandelplan!

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’