PROSTAAT

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
De GezondheidsScan checkt ook de prostaat. Dit orgaan maakt prostaatvocht aan voor het vervoeren van zaadcellen. Niet altijd geeft een slecht functionerende prostaat klachten. Toch is het van belang dat de prostaat gezond is. Met de GezondheidsScan kun je erachter komen hoe gezond je prostaat is. Op deze pagina lees je meer informatie over de prostaat en over prostaatklachten. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de prostaat.

De prostaat vervoert zaadcellen als een man klaarkomt. Zaadcellen worden naar de prostaat gepompt, waar ze vermengd worden met prostaatvocht.

Wat is de prostaat?
De prostaat is onderdeel van het mannelijk voortplantingssysteem. Het ligt direct onder de blaas, om de plasbuis heen. De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en bestaat uit meerdere prostaatkwabben. De kwabben bevatten klierbuisjes die prostaatvocht produceren. Prostaatvocht heeft een belangrijke functie. Het houdt de zaadcellen in leven als ze een weg vinden naar de vagina. Bij de ejaculatie trekt de prostaat samen. Het sperma (zaadcellen in prostaatvocht) worden door de plasbuis naar buiten geduwd.

Prostaatklachten
De prostaat blijft altijd groeien. Deze groei wordt geregeld door hormonen. Een vergrote prostaat kan prostaatklachten geven. Ook kan de prostaat ontsteken. Prostaatkanker komt ook geregeld voor. Omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit, krijgt het merendeel van de mannen hier geen last van.
Een prostaat die niet goed meer functioneert kan klachten geven, bijvoorbeeld:

– Prostaatpijn; pijn tussen de balzak en de endeldarm, met eventuele uitstraling naar de liezen en/of de geslachtsorganen. De pijn kan opkomen bij kou, spanningen, alcoholgebruik, scherp eten, langdurig zitten.
– Hevige aandrang om te plassen, moeite om de plas op te houden – soms gepaard met koorts
– Moeilijker en pijnlijker plassen
– Vaker kleine beetjes plassen
– Incontinentie
– ’s Nachts vaak naar het toilet moeten
– Zwakke urinestraal
– Nadruppelen
– Het gevoel hebben dat er urine achterblijft na het plassen
– Branderig, jeukend gevoel tijdens en vlak na het plassen
– Bloed in de urine
– Pijn onder in de rug
– Pijn in het onderlichaam en de liezen tijdens zaadlozingen

Een voorbeeldscan van de prostaat
In de afbeeldingen hieronder zie je een scan die de GezondheidsScan van de prostaat maakt. Een zijaanzicht en een doorsnede. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Dit is een scan van de prostaat. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Doorsnede van de prostaat

Dit is een scan van een doorsnede van de prostaat. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 

Functioneert jouw prostaat nog goed? Heb je prostaatklachten of heb je nergens last van maar wil je toch weten hoe gezond je prostaat is? Heb je misschien andere klachten en ben je benieuwd of er ziektes op de loer liggen? Maak direct een afspraak voor een totale bodyscan met uitslag, advies en een eventueel behandelplan!

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’