MAAG

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
De GezondheidsScan controleert ook de maag. De maag is erg belangrijk voor de spijsvertering. Veel mensen hebben vaak of regelmatig maagklachten, zoals diarree, obstipatie, brandend maagzuur of een maagzweer. Met de GezondheidsScan kun je erachter komen waar maagklachten vandaan komen en wat je er tegen kunt doen. Op deze pagina lees je meer informatie over dit orgaan. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de maag.

De maag is een belangrijk orgaan van het spijsverteringskanaal. Het kneedt voedsel fijn en mengt het met sappen, zodat het in kleine stukjes naar de darmen kan. Daar wordt het voedsel verteerd.

Wat is de maag? 
De maag ligt boven in de buikholte, een beetje naar links en vlak onder het middenrif. De maag rekt uit; als hij leeg is, is hij plat. En heb je net gegeten, dan is de maag wel 30 centimeter lang. Het heeft dan de vorm van een omgekeerde peer. Als de maag vol is, is de inhoud ongeveer drie liter. Het eten wat je doorslikt belandt via de slokdarm in de maag. Tussen deze twee organen zit een sluitspier zodat het eten niet meer vanuit de maag naar de slokdarm terug kan stromen. Bij baby’s is de werking van de sluitspier nog niet goed ontwikkeld. Daarom is het bij baby’s normaal dat er regelmatig melk weer terugstroomt naar de slokdarm en ze moeten spugen.

De wand van de maag is ongeveer een halve centimeter dik. Het bestaat uit een slijmvlieslaag, een bindweefsellaag en een spierlaag. Het bovenste deel van de maag zorgt voor het toevoegen aan maagsap aan de voedselbrij. Het onderste deel van de maag kneedt, mix en maalt het voedsel.

Wat doet de maag?
De maag breekt het voedsel af tot voedingsstoffen die gezond zijn voor het lichaam. Dit heet de spijsvertering. De voedingsstoffen die het lichaam opneemt worden omgezet in energie en bouwstoffen. Deze bouwstoffen zijn nodig zodat we kunnen groeien en om beschadigde cellen in het lichaam te vervangen.
Een normale warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter het eten was, hoe langer het duurt voordat het klaar is om naar de darmen te gaan. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat eten als ontlasting het lichaam verlaat. Stress of spanningen zorgen er soms voor dat de maag trager werkt.

Zodra je gaat eten begint de spijsvertering. Je kauwt en de speekselklieren in je mond maken speeksel aan. Inmiddels is er een signaal naar je hersenen gegaan en weet je maag daardoor dat het maagsap moet produceren. Als je het eten doorslikt, komt het in de slokdarm. Dit is een gespierde buis die het eten naar beneden duwt. Vanuit de slokdarm belandt het eten boven in de maag waar maagsap wordt toegevoegd. Daarna komt het in het onderste deel terecht en daar wordt het eten fijngemalen en goed vermengd met het maagsap. Als de brij goed vermengd is, gaat het eten beetje bij beetje naar het eerste deel van de dunne darm; de twaalfvingerige darm. Hier zorgt een sluitspier (pylorus) bij de uitgang van de maag voor. In de darmen wordt het voedsel verteerd en worden voedingsstoffen opgenomen.

Maagsap
Maagsap is belangrijk voor de spijsvertering. Elke dag wordt er ongeveer 1,5 liter maagsap door de maagwand geproduceerd. Het bestaat uit een aantal stoffen:
– Zoutzuur: een sterk en agressief zuur. Het activeert spijsverteringsenzymen en remt de groei van bacteriën. Zo worden darminfecties voorkomen.
– Spijsverteringsenzymen: zij maken een begin met de vertering van voedsel.
– Slijm: het extra laagje slijm beschermt de maagwand tegen het maagzuur.
– Intrinsic factor: een belangrijke stof omdat het zorgt voor de opname van vitamine B12 uit het voedsel in de dunne darm.

Welke klachten kun je krijgen als de maag niet meer goed functioneert?
Er zijn veel bekende en ook wat onbekendere maagklachten. Deze maagklachten kunnen erop wijzen dat er iets aan de hand is met je maag of het spijsverteringssysteem:

– Brandend maagzuur
– Maagpijn of buikpijn
– Intolerantie (last van de maag) na het consumeren van bepaalde dranken of voedingsmiddelen
– Misselijkheid
– Braken
– Obstipatie
– Diarree
– Brandend maagzuur
– Opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel
– Darmkrampen of maagkrampen
– Boeren of oprispingen

Waardoor ontstaan deze maagklachten?
Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Soms is er een maagzweer, soms is er een ontsteking van het maagslijmvlies. Het langdurig gebruik van pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen (die behoren tot de groep van NSAID’s) kunnen het maagslijmvlies aantasten waardoor het kan gaan irriteren. Je kunt hierdoor zelfs een ernstige maagbloeding krijgen.
De maag kan ook lui zijn. Dan trekt de maagwand te weinig of onregelmatig samen. Voedsel wordt dan niet goed fijngemaakt en blijft langer in de maag zitten.

Zo ziet een scan van de maag eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hele lichaam, ook je maag. Hieronder zie je hoe een scan van de maag eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Dit is een scan van de maag. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Heb jij al lange tijd last van je maag? Wil je nu eindelijk eens weten waar deze klachten vandaan komen en hoe je de maagklachten kunt oplossen? Heb je misschien andere vage klachten en wil je weten waar die vandaan komen en wat je er tegen kunt doen? Maak direct een afspraak voor de scan met uitslag, advies en een eventueel behandelplan!

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’