DARMEN

De GezondheidsScan bekijkt of je lichaam nog goed functioneert. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
Hij scant ook de darmen. Hieronder lees je meer informatie over de darmen en welke darmklachten je kunt hebben. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de darmen.

Wat zijn darmen en wat doen ze?
De dunne darm
Wat de darmen zijn, dat weet iedereen wel. En waar ze zitten ook. Darmen spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Als eten door de maag is gegaan, komt het in de dunne darm terecht. Deze dunne darm is ongeveer zes meter. De twaalfvingerige darm (duodenum), de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum) maken allemaal onderdeel uit van de dunne darm.
De wand van de dunne darm bestaat uit een spierlaag die ervoor zorgt dat het voedsel door de darmen loopt, een laag met bindweefsel en een laag slijmvlies. In de slijmvlieslaag zitten kleine klieren die darmsappen produceren. Deze sappen zorgen ervoor dat het eten verteerd wordt. Het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen zijn de belangrijkste functies van de dunne darm.

De dikke darm
Na de dunne darm komt de dikke darm. Deze darm wordt ook wel ‘colon’ genoemd. Bij de dikke darm zit een dun aanhangsel, dat is de blindedarm. De endeldarm en de anus maken ook onderdeel uit van de dikke darm.
De dikke darm heeft dezelfde drie lagen als de dunne darm: een spierlaag, een bindweefsellaag en een slijmvlieslaag. De doorsnede van de dikke darm is groter dan de dunne darm, maar de dikke darm is wel een stuk korter: één meter lang.
Voedsel dat onverteerbaar is en wat dus overblijft, gaat van de dunne darm in de dikke darm. In deze voedselbrij zit nog wel vocht. De functie van de dikke darm is het onttrekken van vocht aan de ontlasting. De ontlasting blijft in de endeldarm zitten. Als de endeldarm vol is krijg je via je hersenen de aandrang om naar het toilet te gaan.

Alvleesklier
De dunne darm zorgt er met de twaalfvingerige darm voor dat voedsel verteerd wordt. Hier hebben ze verteringssappen nodig. Deze sappen worden gemaakt door de lever (die maakt galvloeistof) en door de alvleesklier (deze produceert alvleeskliersap). Het alvleeskliersap zorgt voor het verteren van suikers, eiwitten en vetten.
Alle bruikbare voedingsstoffen die vrijkomen bij de vertering van voedsel, worden in het lichaam opgenomen via de wand van de dunne darm. Alleen vitamine B12 wordt door de kronkeldarm opgenomen.

Welke klachten kun je hebben als de darmen niet meer goed functioneren?
Darmen kunnen diverse verstoringen en klachten geven. Denk aan:

– Verstopping/obstipatie
– Opgeblazen gevoel
– Diarree of harde ontlasting
– Buikkrampen/buikpijn
– Verminderde weerstand
– Snel ontstekingsreactie (darmontsteking)
– Verkeerde darmflora (parasiet/bacterie)
– Spastische of prikkelbare darm (PDS)
– Winderigheid

Zo ziet een scan van de darmen eruit
De GezondheidsScan bekijkt en scant jouw darmen. Hierbij horen ook de slijmvliezen en de alvleesklier. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

dikke en dunne darm

De GezondheidsScan scant je hele lichaam. Op deze afbeelding zijn de dikke darm en dunne darm te zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

slijmvliezen van darmen

Het darmslijmvlies is een belangrijk onderdeel van de darmen. Op deze afbeelding is het darmslijmvlies te zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

alvleesklier

De alvleesklier is belangrijk voor de darmen. Het zorgt voor een goede spijsvertering. Wil je weten of je alvleesklier en je darmen in orde zijn, dan is de GezondheidsScan het middel.

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’