LYMFE, MILT & AFWEER

Met de GezondheidsScan kun je zien of je lichaam nog goed functioneert. De scan laat bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
Hij scant ook het lymfevatenstelsel (de lymfe, lymfeknopen/lymfeklieren, lymfecellen) en de milt; belangrijke organen voor het immuunsysteem. Op deze pagina lees je meer informatie over deze organen en het afweersysteem. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de Thymusklier (of zwezerik), de milt en van lymfeklieren in de borst.

De functie van het lymfesysteem
Het lymfevatenstelsel heeft twee belangrijke functies. In de eerste plaats werkt het zuiverend; de lymfeklieren verwijderen afvalstoffen uit het lymfevocht. In de tweede plaats zorgt het vatenstelsel voor het immuunsysteem; voor afweer tegen infecties. In de lymfeklieren zitten witte bloedcellen die infecties helpen bestrijden. Via lymfe kunnen deze witte bloedcellen in de bloedsomloop gebracht worden. Misschien heb je het zelf wel eens gemerkt: opgezette klieren in bijvoorbeeld de hals. Je lymfeklieren kunnen opzetten als je last hebt van een ontsteking of infectie. Dit komt omdat ze dan extra hard werken om de infectie te bestrijden.

Hoe werkt het lymfestelsel?
Het lymfestelsel is een afvoerend systeem; anders dan het bloedvatenstelsel. Het begint in de weefsels. Daar ontstaat lymfe en daarvandaan wordt lymfe vervoerd naar steeds grotere lymfevaten. Lymfe, ook wel lymfevocht genoemd, neemt vocht en afvalstoffen op uit je lichaam. Is het vocht minstens één lymfeklier gepasseerd dan komt het weer in de bloedbaan terecht.

Wat zijn lymfeknopen/lymfeklieren?
Lymfeklieren worden ook wel lymfeknopen genoemd. Ze liggen op de plekken waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. Veel lymfeklieren liggen bij de oksels, de nek, langs de luchtpijp, bij de darmen, de longen, de liezen en achter in de buikholte. Daar, bij de lymfeknopen, worden ziekteverwekkers onschadelijk gemaakt.

De milt
De milt is de grootste lymfeknoop in ons lichaam. Het is onderdeel van het lymfesysteem, hoewel de milt in het bloedvatenstelsel ligt en niet in het lymfestelsel. Om precies te zijn: de milt ligt linksboven in je buikholte en weegt ongeveer 200 gram (bij volwassenen). De milt heeft een belangrijke functie:

– Het breekt oude of abnormale rode bloedcellen af
– Het maakt nieuwe rode bloedcellen aan
– Het vermenigvuldigt stamcellen
– Het zuivert bloed en lymfe van ziekteverwekkers
– Het verwijdert schadelijke bestanddelen die door het lichaam circuleren

In je milt ligt veel bloed opgeslagen. Is dit bloed nodig in je lichaam dan kan je milt dit bloed naar de rest van je lichaam sturen.

Problemen met de milt of het lymfesysteem
– Je milt kan vergroot raken en een vergrote milt kan scheuren waardoor je veel bloed verliest.
– De milt kan ontsteken (miltvuur of anthrax).
– Onderhuidse vochtstapeling (lymfoedeem). Dit wordt vaak veroorzaakt door beschadigde lymfevaten en -klieren door operaties, bestraling bij kanker, wondroos.
– Geïnfecteerde klieren (lymfadenitis).
– Ziekte van Hodgkin.

Welke klachten kun je hebben als je milt of lymfestelsel niet meer goed functioneren?
Kan het immuunsysteem zijn werk niet meer goed doen of heb je problemen met je milt, dan kun je de volgende klachten hebben:

– Bult of zweer op je huid met een zwarte plek
– Misselijkheid, overgeven en weinig eetlust
– Diarree
– Koorts
– Buikpijn
– Opgezette lichaamsdelen door lymfoedeem
– Opgezette klieren met rondom een rode, warme huid
– Tintelingen
– Huidafwijkingen
– Vermoeidheid
– Bloedarmoede
– Regelmatig infecties hebben
– Snel bloeden en blauwe plekken krijgen
– Zwelling in je buik
– ’s Nachts zweten

Zo zien de scans van het lymfevatenstelsel eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hele lichaam, dus ook naar je immuunsysteem met je milt en lymfestelsel. Hieronder in de afbeeldingen zie je hoe deze scans eruit zien. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Thymusklier

Deze afbeelding laat de thymusklier zien, ook wel zwezerik genoemd. Het is een jeugdklier en belangrijk voor het immuunsysteem. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Milt

Dit is een afbeelding van de milt. Een scan van de GezondheidsScan. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Lymfe van borstklieren

Deze afbeelding laat de lymfeklieren in de borst zien, door het oog van de GezondheidsScan. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

 Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’