LEVER & GALBLAAS

De GezondheidsScan kan zien of je lichaam nog goed functioneert. Met de scan kunnen we bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
Hij scant ook de lever en de galblaas. Op deze pagina lees je meer informatie over deze twee organen. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de lever en de galblaas.

Wat is de functie van de lever?
De lever is een massief orgaan en kan wel 1,5 kg wegen. Hij ligt naast de maag, aan de rechterkant. De lever bestaat uit een linker- en een rechterleverkwab. Tussen de kwabben zit een plooi. De lever is een erg belangrijk orgaan. Bij ongeveer 600 processen in ons lichaam speelt de lever een actieve rol.
Er stroomt ongeveer 1,5 liter bloed per minuut door de lever heen. Bloed uit de milt en de darmen wordt via de poortader aangevoerd. In dit bloed zitten voedingstoffen, afkomstig uit voedsel. De lever kan de voedingsstoffen opnemen, omzetten, bewaren en afgeven.
Enkele van die 600 processen waarbij de lever een rol speelt, zijn: koolhydraatstofwisseling (het constant houden van de bloedsuikerspiegel), vetstofwisseling (vetzuren onverzadigd maken), eiwitstofwisseling (eiwitten maken van aminozuren), opslag van voedingsstoffen, ontgifting (schadelijke bijproducten onschadelijk maken), vorming van gal.

Wat doet de galblaas?
Nauw verwant aan de lever, is de galblaas. De lever maakt, zoals je hierboven las, gal aan en dit gal gaat voor opslag naar de galblaas. Deze ligt rechtsboven in de buikholte, tegen de voorkant van de lever aan. De galblaas is peervormig en kan ongeveer 30 tot 60 ml. gal opslaan. De galblaas stuurt gal naar de darmen als het nodig is. Het wordt gebruikt voor het verteren van vet. Als er geen gal nodig is voor de vertering, dan blijft het in de galblaas zitten. In het gal zit water en slijm en een paar andere stoffen: galzouten, bilirubine en cholesterol.

Aandoeningen van de lever en de galblaas
Lever
De lever is onmisbaar omdat het bij zoveel processen actief is. Omdat de lever een flinke reserve heeft, worden ziektes van de lever vaak pas in een later stadium ontdekt. Er zijn veel soorten leveraandoeningen. Veel voorkomend zijn levercyste, leverhemangioom, leverkanker, leververvetting, levercirrose, leverontsteking, auto-immuun hepatitis, leveradenoom en het syndroom van Gilbert.

Galblaas
Nadat gal via de lever in de galblaas terecht is gekomen, dikt het nog iets in. Maar dikt het galvloeistof erg in dan kunnen er galstenen ontstaan. Galstenen kunnen de oorzaak zijn voor andere aandoeningen als galblaasontsteking, galblaaspoliepen, galwegontsteking of galblaaskanker. Een hoog cholesterolgehalte en overgewicht bevorderen het ontstaan van galstenen.

Welke klachten krijg je als lever of galblaas niet meer goed functioneren?
Zwakte of ziekte van lever of galblaas kunnen verschillende klachten geven. Klachten die voorkomen zijn:

– Vervelend gevoel na het eten van vet
– Vermoeidheid
– Verhoogde bloeddruk
– Gele huid
– Gele ogen
– Te hoog cholesterol
– Overgewicht
– Opgeblazen gevoel
– Ontlasting heeft een stopverf-achtige kleur
– Misselijkheid
– Overgeven
– Pijn aan de rechterkant van de buik
– Donkere of schuimende urine
– Jeuk

Zo zien de scans van de lever en de galblaas eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hele lichaam, dus ook je lever en galblaas. Hieronder in de afbeeldingen zie je hoe een scan van deze organen eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Deze afbeelding laat de lever zien, door het oog van de GezondheidsScan. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. Dit is de galblaas. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’