HOOFDPIJN & STRESS

De GezondheidsScan kan zien of je lichaam nog goed functioneert. Met de scan kunnen we bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
Hij scant ook het hoofd. Op deze pagina lees je meer informatie over je hoofd, hoofdpijn en stress. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van het hoofd en de hersenen.

Hoofdpijn bestaat in veel vormen en heeft verschillende oorzaken. In bijna alle gevallen gaat het om inspanningshoofdpijn of migraine. En bijna alle Nederlanders hebben er soms of regelmatig last van. Sommige mensen hebben er bijna dagelijks last van. Dit is erg lastig en vervelend, omdat hoofdpijn je kan belemmeren in je doen en laten.

Soorten hoofdpijn
Migraine
Migraine komt voor bij meer dan 250.000 Nederlanders (de gevallen die in 2016 bekend waren bij de huisarts). Het merendeel is vrouw. Migraine komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 49 jaar. Bij een migraineaanval heb je een heftig kloppende of bonzende pijn in je hoofd. Vaak zit de pijn aan één kant van het hoofd. Soms ben je tijdens een aanval ook misselijk en moet je overgeven. Een aanval van migraine duurt 4 tot 72 uur. De meeste mensen die migraine hebben, kunnen licht en geluid niet goed verdragen. Ook kunnen ze vlekjes, sterretjes of lichtflitsen zien (aura).

Spanningshoofdpijn
Als hoofdpijn aan beide kanten van het hoofd zit, de pijn niet minder wordt bij lichamelijke inspanning en/of het voelt alsof er een band om het hoofd zit, kan er sprake zijn van spanningshoofdpijn. Ook kun je bij spanningshoofdpijn een stijve nek of pijnlijke schouders hebben, misselijk zijn en licht en geluid slecht verdragen. Spanningshoofdpijn kan 30 minuten duren maar ook een week lang. Het kan ook chronisch worden. Dan komt de hoofdpijn vijftien dagen per maand of gemiddeld drie keer per week op. Depressiviteit kan een gevolg zijn van chronische spanningshoofdpijn.

Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn lijkt wat op migraine: het komt ook in aanvallen. De aanvallen duren echter minder lang (vijftien minuten tot drie uur), maar kunnen wel meerdere per dag komen. Bij clusterhoofdpijn is er een stekende pijn achter één oog. Dat oog is dan ook rood, opgezwollen en het traant. De pijn kan bij een aanval extreem zijn.

Hormonale hoofdpijn
Sommige vrouwen hebben rondom elke menstruatie last van hoofdpijn. Dit heet hormonale hoofdpijn. De ernst is per keer anders.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn
Als er langdurig pijnstillers worden genomen, kan er medicijnafhankelijke hoofdpijn ontstaan. De makkelijkste oplossing is om het gebruik van de medicatie of pijnstillers te minderen.

Waar komt hoofdpijn vandaan?
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan hoofdpijn. Denk aan: weersveranderingen, hormonale schommelingen, slecht zicht, sporten, roken, een verkeerde houding, slaaptekort, voeding, te weinig drinken, onvoldoende ventilatie etc. Migraine kan een gevolg zijn van het vernauwen en verwijden van de bloedvaten in de hersenen.  Spanningshoofdpijn betekent dat bepaalde spieren te gespannen zijn. Maar hoofdpijn staat ook nauw in verband met stress of emotionele problemen.

Zo zien de scans van het hoofd en de hersenen eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hoofd, je hersenen en de doorbloeding. Hieronder zie je hoe dit eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Zo ziet een scan van je hoofd eruit. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. Zo ziet een scan van je hoofd, je hersenen, eruit. door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. Zo ziet een scan van je hersenen eruit. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’