BIJNIEREN

De GezondheidsScan checkt het functioneren van je hele lichaam. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te herkennen.
Hij scant ook de bijnieren. Hieronder lees je wat de bijnieren zijn, wat ze doen en waar je last van kunt hebben als ze niet naar behoren functioneren. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van de bijnieren.

Wat zijn de bijnieren?
Iedereen heeft twee bijnieren. Deze organen hebben nauwelijks iets te maken met de nieren, hoewel je dit vanwege de naam misschien zal denken. Bijnieren staan onder controle van de hypofyse. Dit is een kleine klier aan de onderzijde van de hersenen. Beide bijnieren bestaan uit twee delen; de schors (de buitenkant) en het bijniermerg (de kern). De schors is het grootste deel en de merg is het kleinste deel. De bijnieren (die elk maar 5 gram wegen), liggen bovenop een laagje vet op de nieren.

Wat doen de bijnieren?
De bijnierschors maakt belangrijke hormonen aan, ook wel steroïden genoemd. Dit zijn de hormonen cortisol, aldosteron en androgenen. De eerste twee, cortisol en aldosteron, zijn belangrijk als het gaat om suikerstofwisseling, afweerreacties, stressreacties, zouthuishouding en waterhuishouding. Cortisol speelt ook een rol bij de spijsvertering. Androgenen spelen een rol bij de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtshormonen.
Het bijniermerg produceert catecholamines. Dit zijn neurotransmitters omdat ze een rol spelen bij de signaaloverdracht in het zenuwstelsel. Denk aan adrenaline en dopamine. Deze hormonen worden ook wel stresshormonen genoemd. Ze komen vrij als je bang of gespannen bent, of als je je inspant of het heel warm of koud hebt. Door het vrijkomen van deze hormonen ben je extra alert bij een gevaarlijke situatie.

Wat gebeurt er als de bijnieren niet goed werken?
Als de werking van de bijnieren verstoord is dan kan dit verschillende klachten opleveren. Veel voorkomende klachten zijn:

– Een lage bloeddruk
– Stress
– Misselijkheid
– Depressiviteit
– Vermoeidheid
– Spierpijn
– Het vaak koud hebben
– Problemen met het afweersysteem
– Veel trek in zout
– Gebrek aan eetlust
– Hyperpigmentatie

Zo ziet een scan van de bijnieren eruit
De GezondheidsScan checkt het functioneren van de bijnieren. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Hier zie je hoe een scan van de bijnieren eruit ziet. De gekleurde symbolen geven aan waar de disbalans zit.

 

 

 

 

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’