HART & DOORBLOEDING

De GezondheidsScan kan zien of je lichaam nog goed functioneert. Met de scan kunnen we bijvoorbeeld zien welke invloed voeding, medicijnen en leefgewoonten hebben op alle organen. Met deze preventieve bodyscan is het zelfs mogelijk om beginnende en ook ernstige ziekteprocessen te ontdekken.
Hij scant ook het hart en de doorbloeding. Het hart pompt bloed rond zodat alle organen goed kunnen functioneren. Op deze pagina lees je meer informatie over het hart en de doorbloeding en we hebben op een rij gezet welke klachten je kunt hebben wanneer de functie van je hart verstoord is. Ook zie je een voorbeeld van een scan die de GezondheidsScan maakt van het hart en de doorbloeding.

Wat doet het hart?
Je hart is ongeveer zo groot als je vuist. Het groeit met je lichaam mee, dus het hart van een kind is kleiner dan het hart van een volwassene. In het hart zijn vier holle ruimtes: linkerboezem, linkerkamer, rechterboezem, rechterkamer. Het hart heeft als functie om bloed rond te pompen door het lichaam. Vier tot vijf liter bloed per minuut pompt het hart rond. Zo worden voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd voor alle spieren en organen. Afvalstoffen worden tegelijk afgevoerd.

Kransslagaders en hartkleppen
Aan de buitenkant van het hart lopen kleine bloedvaatjes. Zij voeren het bloed aan richting het hart. De twee belangrijkste ‘takken’ zijn de linker- en rechterkransslagader. Zij vertakken zich in steeds kleiner wordende bloedvaatjes, die als een krans om het hart liggen. Deze vaatjes zorgen er samen voor dat het hart het zuurstof en de voeding krijgt die het nodig heeft.
Tussen de kamers en de boezems zitten kleppen. Deze hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de goede richting door het hart stroomt. Door de drukverschillen in de bloedstroom gaan de kleppen open of dicht. In totaal heeft het hart vier hartkleppen. De officiële namen van de hartkleppen zijn: de aortaklep, de mitralisklep, de pulmonalisklep en de tricuspidalisklep. Als de kleppen niet goed werken, kan het hart minder goed zijn werk doen.

Doorbloeding
Een volwassene heeft ongeveer vijf liter bloed. Om het bloed door het lichaam te vervoeren, zijn er bloedvaten: slagaders (arteriën), aders (venen) en haarvaten. De slagaders zorgen voor zuurstof en voedingsstoffen voor het hele lichaam. Aders vervoeren bloed naar het hart. Haarvaten zijn kleine bloedvaatjes die rondom organen liggen. Aan deze organen geven ze zuurstof en voedingsstoffen en nemen afvalstoffen op om ze vervolgens af te voeren.

Wat als het hart niet meer goed werkt?
Een goede doorbloeding is voor het lichaam de basis om alle organen, spieren en cellen goed te laten functioneren. Werkt je hart niet naar behoren, is de doorbloeding niet meer goed, dan kun je veel problemen krijgen. Kleine problemen, zoals spataderen. Maar ook ernstige aandoeningen, variërend van een hoge bloeddruk tot nierfalen of een beroerte.

Oorzaken
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een verstoorde functie van het hart en/of een verstoorde doorbloeding. Als een hartklep niet meer (goed) sluit en vernauwd is, werkt het hart niet optimaal. Ook kan de klep gaan lekken. Dit kan komen door bijvoorbeeld verkalking van de klepbladen van de hartklep, door vergroeiing van de klepbladen of door verslapping, beschadiging of uitrekking van de klepbladen.
Als er een probleem is in doorbloeding van de kransslagaders, dan kan dit leiden tot een hartinfarct. Bloedplaatjes en vetachtige stoffen zitten dan aan de wand van de vaatjes; slagaderverkalking. Of er zit een bloedpropje vast. Zuurstof kan daardoor niet verder vervoerd worden.
Sommige afwijkingen zijn aangeboren, en andere problemen kunnen door ouderdom of ziekte ontstaan.

Welke klachten kun je hebben?
Als er iets aan de hand is met je hart dan kun je de volgende klachten hebben:

– Hartklachten, hartkloppingen
– Flauwvallen
– Druk of pijn op de borst
– Kortademig
– Vermoeidheid
– Licht in het hoofd
– Hoofdpijn
– Buikkrampen
– Vertraagde wondgenezing
– Last van de bovenrug
– Onregelmatige hartslag
– Snel blauwe plekken
– Koude handen en voeten
– Dikke voeten
– Duizelig en misselijk
– Weinig energie

Zo zien de scans van het hart, het hoofd en de doorbloeding eruit
De GezondheidsScan bekijkt je hart en de doorbloeding. Hieronder zie je hoe dit eruit ziet. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit. In de grafiek eronder worden twee lijnen weergegeven. De rode lijn laat de processen zien die het lijf energie kosten. De blauwe lijn laat de processen zien die het lijf energie opleveren.

Hart

Een afbeelding van het hart, gemaakt door de GezondheidsScan. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Doorbloeding hoofd

Een afbeelding van de hersenen. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Doorsnede hart (kamer)

Dit is een doorsnede van het hart. Je ziet een kamer. Door middel van kleursymbolen laat de scan zien waar de disbalans zit.

Doorbloeding benen

Je hart zorgt voor een goede doorbloeding van alle spieren en organen. Het zorgt voor voedingsstoffen en zuurstof. Op deze afbeelding zie je de doorbloeding van het been.

Lees hier meer over de werkwijze van de GezondheidsScan

Lees meer over klanten die de prescan gedaan hebben, ‘praktijkvoorbeelden’